<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

A királyok Visegrádja

Categories: Aktualitások,Cikkek,Kiállítások

Kiállítás a visegrádi királyi palotában

Visegrád az itt működő középkori királyi rezidencia miatt tölt be meghatározó szerepet a magyar történelmi tudatban. A Tatárjárás idején elpusztult régi ispáni vár helyett után IV. Béla építette fel a ma is álló új visegrádi várat, amely az Árpád-korban a pilisi ispánság központja volt és még csak alkalmi királyi szálláshelyként működött, ám I. Károly 1323-tól itt rendezte be székhelyét. Ő alapította  a vár alatti palotát is amelyet azonban csak fia, I. Lajos épített ki a mai formájára. Lajos utóda Luxemburgi Zsigmond uralkodás első felében szintén Visegrádon tartotta a székhelyét és ő fejezte be a vár és a palota I. Lajos által megkezdett újjáépítését is, sőt a palotát egy ferences kolostorral is bővítette. A királyi székhely 1410 körülig marad Visegrádon, de a város később is a magyar uralkodók fontos vidéki rezidenciája volt, illetve mint a koronázási ékszerek őrzőhelye közjogi jelentőségét is megőrizte. Utolsó fénykorát Hunyadi Mátyás uralkodása jelentette, aki a várat és a palotát egyaránt felújította. Visegrád történetének fénykorát tehát IV. Béla, I. Károly, I. Lajos, Zsigmond és I. Mátyás uralkodása jelentette. A kiállítás az ő koruk Visegrádját mutatja be.

Fontos feladat számunkra, hogy a múzeumban a Visegrádra látogató közönség hiteles és szakszerű tájékoztatást kapjon a királyi központ történetéről. A kiállítás központi eleme az AVICOM aranyéremmel kitüntetett digitális animációs film. A vetítőterem előterében 5 tablót állítottunk fel, amelyek a középkori visegrádi királyi központ öt nagy uralkodó által képviselt öt fő korszakát: IV. Béla, I. Károly, I. Lajos, Zsigmond és I. Mátyás korának Visegrádját mutatja be magyar és angol nyelvű rövid ismertető szöveggel és digitális rekonstrukciós képek segítségével. A kiállítást a NKA támogatásával, a filmet a Múzeum saját finanszírozásával valósította meg.

A kiállítás 2017 február 10-én nyílott meg, és 2017 július 24-ig 37.118 látogató tekintette meg. A kiállítás szerves részét alkotja a királyi palota állandó bemutatóinak. A kiállítás és a film a 2017 július 7-9. között megrendezett, 20.000 további látogatót vonzó Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programjának is a részét alkotta. A kiállítás és film fontos részét képezte a május-június hónapokban múzeumunk által Palotanapok néven rendezett múzeumpedagógiai programsorozatnak, melynek során a tablókiállítást 5747 iskolás, a filmet 187 iskolás tekintette meg. A múzeumpedagógiai program foglalkozásaira május 2-től június 15-ig, minden hétköznapon sor került.

«

»