<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Zsigmond-kori szoba

Categories: Kiállítások

A díszudvarból nyíló szoba egykor a palotában udvari szolgálatot teljesítő nemes ifjaknak, vagy udvarhölgyeknek a lakószobája lehetett. A királyi és a királynéi udvarban számos, főleg arisztokrata családból származó fiatal nemes nevelkedett, akik kamarásként, udvari ifjúként, udvari lovagként illetve udvarhölgyként a király és királyné szolgálatát látták el, illetve személyes megbízásaikat teljesítették. Az ő lakóhelyük, a városban lakó udvari főméltóságokkal ellentétben, a palotában, az uralkodói lakosztályok mellett volt. Egy ilyen szobában többen is élhettek.
E szoba pontosan helyreállítható állapotban maradt ránk. Eredetileg fafödém fedte, amelynek egy konzola az eredeti helyén maradt meg. A Mátyás-korban a többi földszinti helyiséghez hasonlóan ezt is beboltozták. A jobboldali falon látható e boltozat indítása, de a műemléki rekonstrukció során a korábbi famennyezetes állapot bemutatására került sor. A szoba berendezését is XIV. század végi formájában rekonstruáltuk. A régészeti leletek, gyűjteményekben fennmaradt eredeti bútorok és korabeli ábrázolások alapján készült enteriőr bemutató egy Zsigmond-kori nemesi lakószobát elevenít meg.
A szoba középpontjában a baldachinos ágy áll. A baldachin nem pusztán díszként szolgált, hanem fontos gyakorlati szerepe is volt: éjszaka függönyeit behúzva tudták az ágyat melegen tartani. Az ágy két oldalán található falifülkékben helyezték el a gyertyatartót, virágvázát és más apró tárgyakat. A ruhákat és a bent lakók más értékeit díszes, festett ládákban őrizték, amelyeket az udvar továbbutazása során magukkal vittek. Ilyenkor e ládákba csomagolták be a szoba falikárpitjait, az ágyneműt és az ágykárpitokat is. Az itt látható ládák Nagyszeben környékéről származó, Zsigmond-kori ládák alapján készült rekonstrukciók. Az udvarhölgyek idejük egy részét kézimunkával, hímzéssel töltötték. Középkori ábrázolás alapján készült el a kandalló előtt látható hímzőkeret-másolat, amelyen egy félig kész XIV. századi hímzés rekonstrukciója látható. A sarokban álló asztalon a visegrádi palota ásatásaiból előkerült XIV. századi üveg és kerámia poharak, illetve palack másolatai állnak.

«

»