<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Elindult a visegrádi királyi palotát a virtuális térben bemutató honlap

Categories: Aktualitások,Hírek

Elindult a visegrádi királyi palotát a virtuális térben bemutató honlap palota3d.mnm.hu címen. A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága és a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának együttműködése keretében elkészült a visegrádi palota és kiállításainak bejárható 3D modellje!

Ennek alkalmából a 4iG sajtóközleményt adott ki:

ÉLETRE KELT TÖRTÉNELEM, FOLYTATÓDIK KULTURÁLIS JAVAINK DIGITALIZÁCIÓJA

Mától virtuális túrán járhatjuk be otthonunkból a visegrádi királyi palotát

A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága a Visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködésben újabb nagyszabású digitalizációs projektet adott át. A legkorszerűbb 3D lézerszkenner technológiának köszönhetően a Visegrádi Királyi Palota mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútjai, szobrai és termei az Anjou-kőtártól a palotafürdőig az interneten bárki számára hozzáférhetővé válnak. Az ingyenes virtuális sétára most szombattól a Mátyás Király Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján keresztül nyílik lehetőség.

„A 4iG elkötelezett kulturális értékeink megőrzése iránt. Társaságunk a Mensor3D üzletágán keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódásokat az örökségvédelem és a digitalizáció között. Célunk, hogy 21. századi tudást adhassunk át a múzeumoknak, illetve a kulturális értékeink felfedezésében új élményt nyújthassuk a látogatóknak.” –mondta Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztésért felelős igazgatója. A szakember kiemelte, hogy „most először, itt tekintheti meg a nagyközönség Anjou-kori struccos kút 3D modelljét és Szakál Ernő eredeti rekonstrukciós terveit is.”

A történeti emlékek – különösen az olyan szimbolikus erővel rendelkező műemlékek, mint a visegrádi királyi palota megőrzése – értékteremtő feladat és kihívás. A középkori Visegrád kutatásában, rekonstrukciójában és bemutatásában új lehetőségeket kínál a digitalizáció. A 4iG a legmodernebb 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a visegrádi királyi palota virtuálisan rekonstruált mását. A közös munka egyik kiemelkedő eredményeként a világ kulturális örökségének megőrzésére és bemutatására létrehozott CyArk alapítvány felvette a visegrádi királyi palotát a kiemelkedően fontos emlékek 500-as listájára. A fejlesztők meggyőződése, hogy a virtuális séta után még többen kapnak majd kedvet, hogy személyesen is felkeressék a magyar királyok palotáját.

A 4iG Mensor3D és a Mátyás Király Múzeum együttműködésében korábban, K+F projektek keretében több olyan munka készült, amelyeket immár a nagyközönség is megtekinthet. Ezek közül kiemelkedik az Anjou-kori díszkút, illetve kályha 3D modellje. A 4iG Mensor3D a Magyar Nemzeti Múzeummal partnerségben valósította meg a Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást is, amely sok érdeklődőt vonzott. A látogatók az ingyenes online tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyakat sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetik meg.

Az otthonunkból léphetünk át a Magyar Királyság fénykorába, a 15. századba

A4iG Mensor3D munkatársai a legmodernebb 3D lézerszkenner-technológiávallétrehozták és digitálisan is hozzáférhetővé tették a visegrádi királyi palota virtuálisan rekonstruált mását, melynek eredményeképp a palota teljes pompájában kelt életre. Az online kiállítás a világ bármely pontjáról, bármikor elérhető a Mátyás Király Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján. A palota történetének megismerését részletes leírások és látványos filmek is segítik. Megtalálhatóak itt a Zsigmond- és Mátyás-kori palota rekonstrukciói, a palota ásatásairól készült korabeli fényképek, és 3D modellek is.

Aprólékos munka után csodálhatjuk meg Mátyás egyik kedvenc kútját

A palota felső kertjében Mátyás király állíttatta fel a vörösmárványból faragott későgótikus Oroszlános-kutat, amelynek mennyezetét már a Hunyadi-ház hollós címere, és a kút készítésének 1483-as évszáma díszítette. A helyén állt régebbi, Anjou-kori struccos falikút töredékei az Oroszlános-kút alapozásából kerültek elő, és Szakál Ernő bravúros munkával rekonstruálta ezekből az egyedülálló 14. századi műremeket, amely ma a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

Csempetöredékből is építkeztek a szakemberek

A 4iG Mensor3D hozzájárult a palota 14. század közepén készült kályhái csempéinek rekonstrukciójához – amelyek Magyarország első cserépkályháihoz tartoztak – csak néhány csempetöredékkel rendelkezett a csapat, ezért a beszkennelt és feldolgozott 3D állományokról a rekonstrukció érdekében stilizált testmodelleket készítettek. A töredékekből a digitális 3D felmérés segítségével határozták meg a szakemberek az eredeti kályhacsempék keresztmetszetét, aminek felhasználásával már rekonstruálni lehetett a csempéket.

A 4iG Mensor 3D üzletágról

A 4iG Mensor3D alapvető tevékenysége: 3D precíziós felmérés, valamint ehhez kapcsolódó szolgáltatások, a megrendelőnek szükséges digitális ikerpárok, modellek, videók, elemzések készítése. Feldolgozott felmérési eredményeire, például felület- és környezetmodelljeire nagy pontosságú utólagos vizsgálatokat és tervezést lehet alapozni, amelyek online és real-time is elérhetővé tehetők, részei lehetnek olyan összetettebb rendszerek fejlesztésének, működtetésének, mint például a 4iOP, Ipar 4.0, Smart City, PropTech, Safety & Security, vagy az autonóm gépjármű megoldások. Főbb felhasználási területek:

  • műemlékvédelem, régészet, kulturális örökség megőrzés;
  • építészet és facility management (tervezés, kivitelezési és épületüzemeltetési, ingatlankezelési ellenőrzés, monitoring);
  • ipari alkalmazás (4iOP, jármű-, gép-, eszközgyártás, logisztika, Ipar 4.0);
  • olaj- és gázvezeték felmérés;
  • reverse engineering (mérnöki rekonstrukciós visszafejtés);
  • katasztrófavédelem;
  • igazságügy (bírósági eljárás, nyomozás, tűzeset kivizsgálás, szakértői tevékenység támogatása);
  • szolgáltatás (minőségbiztosítás, idegenforgalmi fejlesztés).

 

 

«

»