<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Kézműves vásár a Palotajátékokon

Categories: Aktualitások,Hírek

Bár a lovagi torna, a dobszó melletti bevonulás, a csatajelenet ágyúinak durrogása érthetően hangosabb, egyre többen fedezik fel a történelmi kézműves vásárt a palota kertjében Visegrádon, a Palotajátékokon.

A történelmi hagyományőrzés mind több embert mozgat meg Európában, s így Magyarországon is. Nem csak a nézői, de a művelői száma is gyarapszik, nem ritka már az olyan esemény, ahol száznál is több, különböző csapatokat képviselő jelmezes szereplő éli át és igyekszik érzékeltetni a történelmet. Az illúzió megteremtéséhez természetesen jó minőségű ruha-, viselet- eszköz- és fegyvermásolatokra van szükség. Ezt az igényt elégítik ki azok a kézművesek, akik erre a speciális piacra dolgoznak. Többségük a hagyományőrzésen keresztül jutott el a választott szakmához, hiszen különösen korábban a megfelelő ruhák, eszközök beszerzése nagyon nehézkes, olykor lehetetlen volt. Így ki kellett tanulni egy szakmát, ahhoz, hogy a hiányzó tárgy megszülethessen. Néha nem is tanulásról, hanem újrafelfedezésről van szó, hiszen a készítési technikák egy része már elveszett, azokat ki kell kísérletezni.

Szerencsére ma már európai színvonalúak ezek a kézműves termékek, még ha egy rendelt, speciális darabra akár hónapokat is kell várni. A vásárlóközönség többnyire a hagyományőrzők serege, azonban mind gyakrabban fordul elő, hogy laikusok, a történelmi kor iránt csak kedvtelésből érdeklődők is vesznek ezt-azt.

A visegrádi Palotajátékokon a palota kertjében vasárnap (július 14-én) is várják az érdeklődőket, akár vásárolni, akár tanulni, okulni szeretnének, hiszen a készítők többsége örömmel mesél történelmi hivatásáról.

«

»