<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Pro Museo Nationali Hungarico díj

Categories: Bible,Hírek

Kollégánk Nagy Kolozsváriné Kocsis Edit, régész, múzeumunk régészeti gyűjteményének vezetője 2022. május 21-én Pro Museo Nationali Hungarico díjat kapott.


Kocsis Edit idén 30 éve munkatársunk, a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumában. Ez alatt az idő alatt a későközépkori és koraújkori kerámiaművesség és ezen belül is elsősorban a kályhásmesterség legkiválóbb hazai kutatójává vált. Neki köszönhetjük, hogy a középkori visegrádi királyi központ egykori kályhái és kerámialeletei ma a középkori régészet egyik legjobban ismert és nemzetközileg is tudományos referenciaként szolgáló anyagává vált. Maga szintű szakmai tudását és kutatói tapasztalatait számos más fontos régészeti lelőhely – mint például az esztergomi vagy a diósgyőri vár – leletanyagának tudományos feldolgozásában is kamatoztatta, növelve ezzel a Nemzeti Múzeum szakmai hírnevét is.


E felbecsülhetetlen értékű tudományos munka mellett Edit vezeti 30 éve a visegrádi múzeum régészeti gyűjteményét, lelkiismeretesen és pontosan ellátva a szakértői, kiállítás-kurátori, nyilvántartási és adminisztratív feladatokat is. Neki köszönhető, hogy a nehéz körülmények ellenére naprakész rendben tartotta és tarja azt a darabszámra és jelentőségére nézve is hatalmas gyűjteményt, amely a magyar középkor legfontosabb régészeti emlékeinek jelentős részét őrzi.

Mindezen munkák mellett Edit mindig megkülönböztetett figyelemmel fordul a múzeumba érkező kutatók: a régész munkatársak és régészhallgatók felé, nagy segítségükre volt a gyűjteményben végzett kutatómunkájukban és számos hasznos szakmai tanáccsal látta el őket. Azon kutatókat és hallgatókat pedig, akik a szakterületével, a későközépkori kerámiával és kályhássággal foglalkoznak, különös örömmel és segítőkészséggel fogadja.

Edit kiváló kolléga, igazi csapatjátékos, aki nélkül munkaközösségünk nem tudtuk volna elvégezni azt a hatalmas munkát, amit a Visegrád középkori régészeti emlékeinek tudományos feldolgozása és közzététele jelentett.

Kedves Edit! Köszönjük eddigi kitűnő munkádat és kívánjuk, hogy még sokáig dolgozhassunk együtt!

«

»