<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Szakvezetés a Sibrik-dombnál

Categories: Aktualitások,Hírek

Boruzs Katalin régész 2019. szeptember 21-én szombaton 10 órakor vár minden kedves érdeklődőt.

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának egyik kiemelt tudományos programja a Visegrád, Sibrik-dombi római castrum és kora középkori központ, valamint a kontinuitás kérdésének szisztematikus kutatása. E program keretében 2013 óta mintegy 700 m2-en végeztünk ásatásokat az erőd belterületén, amit az idei évben a tábor nyugati falának és előterének kutatásával folytattunk.

A 2019. július-augusztusában folyó feltárások során napvilágra került a 4. századi táborfal mintegy 15 m hosszú szakasza, amely helyenként 100-150 cm magasságig maradt fenn, valamint az ehhez csatlakozó római kori U-alakú külső torony részlete. A 11-12. század folyamán a római kori erőd falát kívülről megerősítették és az U-alakú torony helyére egy nagyobb, szögletes tornyot építettek, amelynek párhuzamai német és francia területekről ismertek. Magyarországi viszonylatban szintén ritkán figyelhető meg olyan agyagpadlós, fa felmenő fallal rendelkező ház maradványa, amely az erődítmény belsejében, az erődfaltól kb. 2 m-re helyezkedik el. Ennek kora a rétegviszonyok alapján a késő Árpád-korra tehető.

A munkák befejezését követően a területet minden évben eredeti állapotába kell visszaállítani – vagyis a szelvényeket be kell temetni. Az idei téliesítés előtt lehetőség nyílik, hogy az érdeklődő közönség a helyszínen megtekinthesse a történelmi romokat. A Kulturális Örökség Napjai keretében, 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor szeretettel várunk mindenkit a Sibrik-dombra, ahol Boruzs Katalin régész tart helyszíni szakvezetéssel egybekötött bemutatót.

«

»