<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Mátyás-kori kőtár

Categories: Kiállítások

A pince hátsó terme a hordók tárolására szolgáló belső pince volt.
Itt ma a palota legfontosabb Mátyás-kori faragványai vannak kiállítva. Ezek között kiemelkedik az Oroszlános-kút, amely az északkeleti palota felső kertjében, az egykori királynéi virágoskertben állt. Az eredeti helyén ma rekonstrukciós másolata áll. Az itt felállított eredeti töredékek három részletben vannak elhelyezve. Elöl a kút felső részének Mátyás király címereivel díszített márványlapjai láthatóak, közülük Magyarország, és Dalmácia címere maradt ránk. A címeres lapok alatt oroszlánfejes függőkonzolok csüngtek.


Középen a kút alsó része látható. A vadászebek által lefogott oroszlánok hátára támaszkodnak a kút oszlopai, amelyek a márványmedencét tartják. A medence felett oroszlánfejes vízköpők, és nemesi családok címerei díszítették a kút hátfalát. A harmadik részlet a kút baldachinjának egykori fedlapja. Ezen Mátyás király hollót ábrázoló családi címerét és a kút készítésének, sajnos csak töredékesen fennmaradt évét láthatjuk. Ez utóbbi valószínűleg 1483-ra egészíthető ki.
A terem közepén emelkedik az északkeleti palota díszudvarának reneszánsz loggiája. A feltárások során előkerült kőfaragványokból hitelesen lehetett rekonstruálni a báboskorlátot és a loggia oszlopait. Az itt 1991-ben felállított rekonstrukció további pontosítása révén készülhetett el 2000-ben a loggia és a díszudvar teljes rekonstrukciója az eredeti helyén.
A loggia körül, illetve a bejárat előtt felállított gótikus ablak- és ajtókeretek, szintén a díszudvar 1484-ben készült, Mátyás-kori architektúrájához tartoztak.
A pince jobb oldala mentén áll a palotakápolna Mátyás-korban felújított tetőzetének egyik dísze, a diadalív feletti oromfal csúcsát díszítő gótikus keresztrózsa.
A keresztrózsa amellett az alsó díszudvar Mátyás-kori gótikus loggiájáról származó oszlopok emelkednek. A legdíszesebb, csavart törzsű oszlop az L alaprajzú loggia földszintjének sarokpontjában állt. A többi, egyszerűbb oszlop lábazatán középkori falfirkák maradtak fenn: az egyiken Andreas ás Martinus név, a másikon koronás AR monogramm, ami talán az Anna regina rövidítése, és Mátyás utódának, II. Ulászló királynak a feleségére, Anna királynére utal.
A kiállítás sarkában egy későgótikus kandalló áll, amely eredetileg Mátyás király hálószobáját fűthette.

«

»