<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

Műtárgyak a Mátyás Király Múzeum gyűjteményéből: Satyrt és Silenost, vagy germán férfit ábrázoló kora császárkori bronzszobor

Categories: Aktualitások,Bible,Cikkek

A Duna Sibrik-dombbal szemben levő visegrádi szakaszának kotrásából származó 12,7 cm magas bronz büszt 1976-ban került a Mátyás Király Múzeum gyűjteményébe.

A fej két, az antik mitológiából ismert arcot ábrázol: a baloldalon egy fiatal Satyrt a jobb oldalon egy idős, szakállas Silenost. A jobboldali fül helyét, a fejtetőt és az állat termékenység-szimbólumok (phallosok) díszítik, míg a nyakon elöl bevésett termékenység jel található.

A fejet és vállat mintázó, öntéssel készült szobrocskát eredetileg farúdra erősíthették egy, a nyakhoz csatlakozó nyolcszögletű köpűn keresztül. Ez utóbbin elöl egy háromsoros, vízszintesen elhelyezkedő felirat obszcén tartalmú átkozódást és fenyegetést tartalmaz, míg hátul függőlegesen egy név-feltehetően a készítő mester, Calventius Super neve-olvasható. Készítési helye ismeretlen: nem zárható ki importja, de a helyi eredet sem.

Pannóniából több ehhez hasonló bronz szobor is ismert. Analógiái alapján nem kizárt, hogy a 2-3. században a Severus-kor idején virágzó Bacchus-kultuszhoz köthető. Talán egy kis szentély felszerelését képezte, illetve a kultusz felvonulásai alkalmával használhatták. Újabban egyes kutatók, elsősorban Brigetioban (Komárom) és környékén előkerült bronz kisplasztikák elemzése alapján egy phallosokkal kigúnyolt germán (szvéb) férfi portréjának tartják és ezzel összefüggésben készítését a markomann háborúk korára, a 2. század második felére és az azt követő időszakra teszik.   

 

Kováts István

 

Irodalom:

Boruzs Katalin: Visegrád kora és középső császárkori emlékei. Visegrád Régészeti Monográfiái 7. Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum, Visegrád, 2020, 222.

Kováts István: Visegrád évezredei. Állandó régészeti kiállítás a Salamon-toronyban. Altum Castrum, a Visegrád Mátyás Király Múzeum Füzetei 8. Visegrád, é.n.,68-69.

Soproni Sándor: Satyr-Silen Bronzekopf Mit Meistername Aus Visegrád. In: Folia Archaeologica XLI. Budapest, 1990, 43-52.

Szabó Miklós-Borhy László: Magyarország története az ókorban. Kelták és rómaiak. L’Harmattan Kiadó, Budapest,2015,118.

 

Restaurátor: Tavas Imre

Fotó: Szabó László

«

»