<>

Üdvözöljük a királyi palotában

Bővebben

Élmény a csoport minden tagjának

Bővebben

Program az egész családnak

Bővebben

A tökéletes helyszín

Bővebben

SÖNDÖRGŐ KONCERT

Categories: Aktualitások,Hírek,Királyi Palota,Koncert

A Mátyás Király Művelődési Ház és a MNM Mátyás Király Múzeum szeretettel hív mindenkit 2023. augusztus 6-án vasárnap 20 órára a királyi palotába VI. EtnoGrád sorozaton belül a Söndörgő zenekar koncertjére!

A program ingyenes!

A SÖNDÖRGŐ zenekarról bővebben:

Amikor több mint negyedszázaddal ezelőtt megalakult a zenekar, a tagok még gyerekek voltak, s gyakorlatilag együtt nőttek fel a zenekarral. A mai Söndörgő együttest – a nemzetközi világzenei színtér egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb, legsikeresebb zenekarát – tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága jellemzi. Elsődleges hangszerük a szerb és a magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de a hangzásképnek legalább ilyen fontos elemét képezik különböző fúvósok és a harmonika is.

Mondhatjuk, hogy a Söndörgő tradicionális délszláv zenét játszik, s ez esetben nem is járunk messze a valóságtól, csak azt kell világossá tennünk, hogy mit is jelent a tradíció ez esetben? Ők a tradicionális zenét nem muzeális, rekonstrukcióra váró tárgyként kezelik, hanem élő és lüktető alapanyagként, inspirációs forrásként. Mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, ha kell, tudományosan is, számukra mégsem az az érdekes, hogy a tradicionális zene mit jelentett egykor, hanem az, hogy mit jelenthet ma, és mit jelenthet holnap.

Első lemezeik még erőteljesebben szóltak arról, hogy mit tudnak a hagyományból magukba szívni, a 2010-es Lost Music of the Balkans című lemeztől fogva azonban érdeklődésük egyre inkább arról szól, hogy mit tudnak a hagyományhoz hozzáadni.

Tamburocket című 2014-es lemezük az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt, éves összesítésben pedig a 3. legjobb világzenei lemez lett és két angol világzenei magazin, a Songlines és az fRoots is az év lemezének választotta.

 2019-es lemezük, a Nyolc 8 Nyolc már egy műfajokon túli világ képviselője: a műfaj itt már maga a Söndörgő. A lemez akár afféle „conceptalbumként” is hallgatható, egyetlen ívet fut be, miként a tudatosan felépített élő koncertjeik programja is.  

A 2020-as huszonötödik év sok szempontból fordulópontot jelentett a Söndörgő életében. A pandémia okozta kényszerszünet lelassította, majd teljesen le is állította a zenekar őrületes koncertezési tempóját, és lehetővé tette – vagy inkább: kikényszerítette –, hogy levonják ennek az első, káprázatos negyedszázadnak a konzekvenciáit.

Jjelenleg az új lemezük anyagán dolgoznak, amely további lépést jelent a Lost Music of the Balkans által megkezdett úton. Ebben a zenei világban a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk tökéletesen megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban. E tekintetben egyetlen kritériumuk van, az, amit Bartók Béla fogalmazott meg egy 1931-es levelében: „nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, […] csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!”

«

»